Er zijn vele manieren om vakantie te vieren, maar het ultieme gevoel van vrijheid beleef je tijdens een fietsvakantie. Fietsen is gezond voor jong en oud en goed te combineren met iedere vorm van overnachting. Daarnaast kun je aardig wat kilometers overbruggen, maar je hebt toch tijd om het landschap in je op te nemen, contact te maken met de lokale bevolking en andere activiteiten te doen. Door een geschikte bestemming en route te kiezen betekent een fietsvakantie plezier voor iedereen.

Fietsvakantie met kinderen

Hoe stoer is het om op vakantie zelf van A naar B te fietsen? Met een beloning als een ijsje of zwembad in het vooruitzicht kunnen jonge kinderen flinke afstanden overbruggen. De allerkleinsten kunnen mee voor- of achterop in een zitje. Handig is ook een veilige fietskar of een aanhangfiets.

Eigen land

Een fietsvakantie in Nederland begint al bij de eigen voordeur en het grote voordeel is dat het over het algemeen zo lekker vlak is. Houd je van heuvels? Rijd dan de Zevenheuvelenweg bij Nijmegen of zoek de uitdaging in Zuid-Limburg. Fietsen in Nederland betekent mooi aangelegde fietspaden, goed uitgezette routes en vele campings en hotelletjes onderweg.

Fietsvakanties in Frankrijk

Het land van de Tour de France is geschikt voor beginners tot professionele renners. Rijd op je gemak langs Loirekastelen, velden vol zonnebloemen en historische stadjes. Of bedwing bekende cols zoals de Mont Ventoux, Alpe d’Huez of de Galabier. Fietspaden waren er vroeger niet zoveel, maar tegenwoordig liggen er door heel Frankrijk prachtige ‘véloroutes’.

Fietsvakanties Duitsland

In Duitsland ligt meer dan 70.000 kilometer aan fietsroutes en dat biedt veel afwisseling. Denk aan idyllische tochtjes langs de Rijn of de Moezel, stevige beklimmingen in de Alpen en culturele stedenroutes. De ADFC brengt ieder jaar een Bett+Bike-gids uit met zo’n vijfduizend fietsvriendelijke restaurants, hotels, campings, pensions en jeugdherbergen, met overdekte en bewaakte fietsenstalling.

Fietsvakanties door Italie

Echte fietsliefhebbers willen naar Italie. Beklimmingen zijn net wat zwaarder dan in Frankrijk en de lange routes net wat langer, dus renners komen volledig aan hun trekken. Maar ook rustige tourfietsers komen niets te kort met prachtige routes door wijngaarden, sprookjesachtige stadjes en zelfs met schitterende vergezichten over zee.

Fietsvakanties op Mallorca

Vanwege het milde klimaat in voor- en najaar is Mallorca in opkomst als fietsbestemming. Hier kun je terecht voor ontspannen toertochtjes, milde heuvels in het binnenland tot pittige bergbeklimmingen. Het strand en gezellige winkeltjes in Palma zorgen voor de nodige afwisseling.