Borkum is een waddeneiland wat eigenlijk niet echt als Waddeneilanden bekent staat. Dat komt met name omdat het onder het Duitse deel van de Waddeneilanden valt. Hoewel het eiland onder Duitsland valt kan je hier ook via Nederland komen.

De verbinding met de boot

Via Eemshaven, een gemeente in het noorden van Groningen, kan je met een boot naar het Duitse eiland varen. Vanuit Eemshaven vaart er een boot naar Borkum. Naast de Eemshaven worden Borkum tevens door de Duitse stad Emden ontsloten.

En omdat we allemaal Nederlanders blijven hebben we ook even de prijs voor de overtocht nagekeken. Je moet vanaf Emden verder varen, waardoor het tarief van de overtocht dus hoger wordt. Zeker wanneer je er voor kiest om de overtocht met een catamaran plaats te laten vinden in plaats van een veerboot. Het goedkoopste vaar je dus met de veerboot vanaf Eemshaven.

De naam Borkum

Hoe een eiland aan zijn naam komt gaat vaak gepaard met de ontwikkelingen welke zich in en rondom deze streek plaatsvinden. Men vermoed dat het eiland deze naam te danken heeft aan het OudNoordse woord burkn. Na de middeleeuwen, halverwege de 16e eeuw, kreeg het eiland naar een aantal varianten (zo zijn de namen Borkna, Borkyn terug gevonden) haar definitieve naam, Borkum.