Het bereiken van het Waddeneiland Schiermonnikoog kan alleen met de Schiermonnikoog boot. Deze veerpont vaart dagelijks meerdere keren van en naar het eiland om bewoners en bezoekers af te zetten op het eiland en op het vaste eiland. De Schiermonnikoog boot biedt plek voor velen, dus is men bijna altijd verzekerd van een plekje op de boot. Het reizen met de veerpont vereist een kaartje voor zowel de passagiers als het meebrengen van een vervoersmiddel. De reis duurt echter niet lang en dus is men al snel weer van de boot af. De reis van het vasteland naar het eiland en terug over het water kan daarnaast ook nog eens tot vele bezienswaardigheden zorgen.

Bereikbaarheid Schiermonnikoog

De Schiermonnikoog boot brengt dagelijks velen naar het Waddeneiland Schiermonnikoog. Hier komt men dan voor het zien van het eiland of omdat men een inwoner is van het eiland. Veel toeristen bezoeken ieder jaar het eiland, omdat er veel bezienswaardigheden zijn op het eiland. Daarnaast heeft het eiland volgens velen een speciale sfeer die men nergens anders kan vinden. De Schiermonnikoog boot helpt toeristen bij het bereiken van deze bezienswaardigheden en deze speciale sfeer, zodat iedereen dit kan ervaren.

De Schiermonnikoog boot wordt aangeboden door Wagenborg Passagiersdiensten, welke ook het vervoer naar het Waddeneiland Ameland uitvoert. De veerpont vertrekt iedere dag meerdere keren vanaf Lauwersoog naar Schiermonnikoog en levert daar iedereen af. Het meevaren met de boot kan met een vervoersmiddel, zoals een auto of een fiets. Hierdoor kan men gemakkelijk reizen op het Waddeneiland Schiermonnikoog, zodat men niet overal naartoe hoeft te lopen. Wanneer men aankomt op het eiland met de Schiermonnikoog boot, dan zal men al gelijk ervaren wat de sfeer is op het eiland.

De kosten van het reizen met de Schiermonnikoog hangen af van het seizoen en het aantal personen dat meevaart. Gemiddeld zijn de prijzen ongeveer €12,- per persoon. Fietsen kunnen mee voor €8,- per fiets. Auto’s gaan gemiddeld mee voor €80,-. Dit zijn allen prijzen voor retourreizen. Men hoeft dus niet tweemaal het bedrag te betalen om heen en weer te kunnen. De prijzen voor het bereiken van het eiland met de Schiermonnikoog zijn dus niet hoog. Het hebben van vervoer tijdens het verblijf op het eiland heeft als grote voordeel dat men gemakkelijk alles kan bereiken.

Er zijn twee verschillende Schiermonnikoog boten die dagelijks varen. De “Monnik” en de “Rottum” varen dagelijks meermalen van en naar het eiland. De reis van een Schiermonnikoog boot van of naar het eiland duurt slechts 45 minuten. In deze 45 minuten kan men echter zeer veel zien. Zo komt het regelmatig voor dat men zeehonden kan zien tijdens de reis met de boot van of naar het eiland. Ook kan men, wanneer het weer het toelaat, buiten op de boot staan en een glimp opvangen van de andere Waddeneilanden. De bootreis is vaak alweer zo over. Men is dus binnen korte tijd en vaak voordat men het weet al op het eiland aanwezig.

Goedkope overtocht

Tijdens bepaalde seizoenen is het reizen met de Schiermonnikoog boot veel goedkoper. Begrijpelijk zijn de prijzen tijdens de lente en de zomer hoog, want dit is wanneer er veel mensen reizen naar het eiland. Tijdens de herfst en de winter zijn de prijzen voor het reizen met de Schiermonnikoog boot echter een stuk lager, dus kan men al voor weinig geld het eiland bereiken. Tijdens het laagseizoen is ook het verblijven op het eiland veel goedkoper, dus men kan hierdoor al snel een goedkope paar dagen uit boeken. De Schiermonnikoog boot is daarnaast nooit volgeboekt tijdens het laagseizoen, terwijl er een kans is tijdens het hoogseizoen dat de boot volgeboekt is.

Om te voorkomen dat men niet met de boot het eiland bereiken kan is het slim om voortijdig de reis te boeken. Hierdoor zal er een plekje aanwezig zijn op de Schiermonnikoog boot en kan men altijd het eiland bereiken. Bij het vroegtijdig boeken van een plekje op de boot is het belangrijk dat alle personen en vervoersmiddelen doorgegeven worden, zodat de uitvoerder van de reis weet waarop er gerekend moet worden. Het kan bij het vroeg boeken van een reis met de Schiermonnikoog voorkomen dat men een korting krijgt als er voor meerdere personen tegelijk geboekt wordt.