Met een gezonde hond op vakantie

Gaat je hond mee op vakantie naar een land binnen de Europese Unie, dan is een Europees hondenpaspoort verplicht, evenals een identificatiemiddel zoals een chip of tatoeage. De douane kan erg streng zijn, zozeer zelfs dat je hond in quarantaine geplaatst kan worden als de papieren niet in orde zijn of je hond geen inentingen heeft gehad.

Je hond laten inenten voor de vakantie

Ruim voor de vakantie moet je hond ingeënt zijn tegen hondsdolheid ofwel rabiës. Je hoeft de hond niet jaarlijks te laten inenten als het vaccin langer dan een jaar werkt. Maar na de eerste inenting of een hernieuwde inenting nadat de vorige was verlopen, moet je nog 21 dagen wachten voordat je de grens over mag. Voor honden die jonger zijn dan 3 maanden gelden speciale regels. Uitgebreide informatie vind je op www.licg.nl. Sommige landen hebben strenge regels voor de invoer van een hond, zoals Noorwegen en Zweden. Wil je daarheen, dan moet je maanden van tevoren beginnen om je hond met inentingen op de vakantie voor te bereiden.

Bescherm je hond in de vakantie tegen ziektes

In de vakantie zal je hond niet zo gauw ziek worden, maar de mogelijkheid bestaat wel. Laat je informeren over ziektes die je hond in het buitenland kan oplopen. Vooral in landen als Spanje, Zuid-Frankrijk, ItaliË of Kroatië, de warme landen aan de Middellandse Zee, kan je hond ziektes krijgen die door insecten worden overgebracht, zoals zandvliegjes. Zorg dat je hond daartegen beschermd is, bijvoorbeeld met een Scalibor-band. Dan is je hond ook beschermd tegen teken, die in heel Europa voorkomen. Merk je dat de hond na thuiskomst van de vakantie niet fit is, ga dan meteen naar de dierenarts. Mocht hij een infectie hebben opgelopen, dan moet je daar zo snel mogelijk bij zijn. Het zou jammer zijn als de vakantie voor je hond een staartje krijgt.

Op zoek naar een vakantiewoning waar ook je hond welkom is?