Reizen met je hond in de vakantie

Als je met je hond op vakantie gaat, wil je het hem zo goed mogelijk naar de zin maken. Ook onderweg. Zoek goed uit hoe je naar je vakantieadres wilt reizen. Reizen met de auto is waarschijnlijk het handigst, vooral als je niet zo ver weg gaat. Maar op vakantie met je hond in het vliegtuig is zeker mogelijk! Het is wat meer geregel en je moet het goed voorbereiden, maar waar een wil is, is een weg.

Neem je je hond mee in de auto?

Gaat je hond mee op vakantie, weeg dan voor- en nadelen van de manieren van reizen af. Gaat je hond mee in de auto, maak dan een prettige plek voor je hond. Zorg dat hij voldoende kan drinken en stop regelmatig om hem te laten rennen. Breng een zonwerende laag op de autoruit aan. En zorg dat je hond veilig zit, bijvoorbeeld in een reisbench of gordel. In sommige landen is dat zelfs verplicht, zoals in Spanje. Laat je hond nooit alleen in de auto en al helemaal niet met dichte ramen. Een stilstaande auto wordt in de zon een oven! Voor een hond kan een autoreis land duren, maar dat is beslist de moeite voor een weekje of wat in een vakantiehuis, waar je heerlijk kunt genieten van de vakantie met je hond.

Met de hond in de trein, bus of metro

Op vakantie kan je hond ook vaak mee in het openbaar vervoer. Soms is dat heel handig, bijvoorbeeld als je een stad wilt bekijken. In veel landen gelden er wel regels voor. Meestal moet je hond aangelijnd zijn en kleine honden moet je op schoot of in een mand of tas vervoeren. Vaak betaal je voor je hond de prijs van een kinderkaartje. In sommige landen, zoals Spanje en Portugal, doen ze wat moeilijker over de hond in de trein, bus of de metro. Je vindt het allemaal als je klikt op het land van je keuze. Fijne vakantie met je hond!

Tips voor de beste hondenvakantie

Verblijf in een vakantiehuis en neem je huisdier mee!

Wat is er nu leuker dan vakantie vieren met het hele gezin en uw huisdier?
Heerlijk samen uitwaaien op het strand of wandelen door de bossen. Bij een vakantie met huisdier is het belangrijk dat je goede voorbereidingen treft. Wij hebben alvast enkele tips samengesteld zodat jij zorgeloos vakantie kunt vieren met je trouwe viervoeter.

– Dieren zijn helaas niet in alle accommodaties toegestaan. Daarom is het verstandig om voor het boeken te kijken of je gewenste huisje een diervriendelijke vakantiewoningen betreft.

– Houdt er rekening mee dat een huisdier een EU-paspoort nodig heeft als de hond mee op vakantie gaat naar het buitenland. Het is noodzakelijk dat in het paspoort de volgende gegevens staan: beschrijving van het dier, naam en adres eigenaar.

– Vaccinatie en bewijs tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht. De dierenarts kan die vaccinatie geven en een aantekening van deze inenting maken in het EU-paspoort. Houdt er rekening mee dat de inenting tegen rabiës maximaal 1 jaar geldig is.

– Als uw huisdier een beschermd soort is dan heeft u niet alleen een EU-paspoort nodig, maar ook een CITES-document.

– Het is verplicht dat uw huisdier geïdentificeerd is. In Nederland wordt tegenwoordig een chip onder de huid aangebracht.

– Zorg tijdens de reis ervoor dat uw huisdier genoeg frisse lucht krijgt. Bijvoorbeeld door in de auto een raampje open te zetten of door meerdere malen onderweg te stoppen

– Mocht je met de auto op vakantie gaan zorg er dan voor dat uw huisdier een veilige en ruime plek heeft in de auto.

Met deze tips kun je zorgeloos op vakantie met uw trouwe viervoeter. Geniet van een onvergetelijke vakantie met je beste vriend!