Met je hond op vakantie naar Frankrijk

Frankrijk is een geliefde bestemming voor een vakantie. En dat is niet voor niets! Frankrijk is een enorm divers land met een uitstekende keuken en een schitterende natuur. En vanzelfsprekend neem je het liefst je hond mee op vakantie naar Frankrijk. Samen met je huisdier is het dubbel genieten van al het moois en fijns dat Frankrijk te bieden heeft. Dus huur een vakantiewoning en neem gezellig je hond mee op vakantie naar Frankrijk!

Houd je hond gezond in Frankrijk

Ga je met je hond op vakantie naar de Middellandse Zee of naar het zuidwesten van Frankrijk? Let dan op teken, muggen en zandvliegjes, want die kunnen in die streken infectieziekten overbrengen. Met een Scalibor-band beperk je dat risico. Merk je dat je hond na de vakantie niet kwiek is, dan kan dat een aanwijzing zijn van een infectie. Ga dan naar de dierenarts. En ga je wandelen in bosrijke gebieden, dan kun je opgeschrikt worden door jagers. Als je schoten hoort, kun je beter weggaan. Jagers zouden je hond best eens voor een smakelijk boutje kunnen aanzien. Daar is je vakantie met je hond in Frankrijk niet voor bedoeld!

Nog zoekende naar een vakantiehuis waarbij de hond welkom is?

Welke hond mag mee op vakantie naar Frankrijk?

De meeste honden zijn welkom in Frankrijk. Maar er zijn uitzonderingen voor ‘aanvals-, waak- of ‘verdedigingshonden’. Pitbulls en kruisingen met pitbulls, boerbulls, kruisingen van Engelse en American Staffordshire terriërs, kruisingen met mastiffs en kruisingen met tosa’s mogen Frankrijk niet in. Rashonden met een door de FCI erkende stamboom van de American Staffordshire terriër (alleen niet als ze bij het Amerikaanse stamboek zijn ingeschreven), rottweilers en tosa’s zijn wel toegestaan als je een stamboom kunt laten zien, als je ze aanlijnt en muilkorft op openbare plaatsen en als je zelf minimaal 18 jaar bent, geen strafblad hebt en een WA-verzekering hebt. Wil je meer dan vijf honden mee naar Frankrijk nemen, dan heb je een invoervergunning nodig.

Reizen in Frankrijk met je hond

Ga je in je vakantie in Frankrijk met je hond reizen met het openbaar vervoer? Dan kun je voor verrassingen komen te staan. In de trein mag je je hond gratis meenemen als je er een tas of mand voor hebt. Grotere honden kosten de helft van een rit voor een volwassene. Reizen met bus, tram of metro is een ander verhaal. Dat kan in de stad wel eens lastig zijn, zeker als je een grote hond hebt. Die mag in de Parijse RER, de treindienst naar de voorsteden, bijvoorbeeld alleen mee aan de lijn en met een muilkorf aan, en alleen in het eerste of laatste rijtuig. In bus, tram of metro mogen grote honden vaak niet mee, en kleine honden alleen in een mand of tas.

Naar het restaurant met je hond in Frankrijk

Frankrijk is synoniem voor lekker eten. Lang tafelen, dat doe je het liefst als je weet dat je hond niet in je vakantiewoning hoeft achter te blijven. In veel restaurants zijn honden welkom, maar niet iedereen is weg van jouw lieve viervoeter. In de stad kunnen mensen soms minder positief reageren, op het platteland zijn ze honden meer gewend. Op het terras is het meestal minder problematisch. Vraag altijd even of je hond mee naar binnen mag.

Met je hond naar het strand of de bergen

Op vakantie in Frankrijk wil je je hond natuurlijk overal mee naar toe nemen. Vaak kan dat, maar soms niet. Ga je naar St. Tropez of Cannes om op het strand te gaan liggen? Jammer, maar dan mag je hond niet mee. In de rest van het land is het een beetje onduidelijk waar je met je hond de zee op kunt zoeken. Elk departement heeft er eigen regels voor. Je kunt het beste navraag doen bij het dichtstbijzijnde syndicat d’initiative, de toeristeninformatie. In de bergen kun je je hond vrijwel overal meenemen. Maar pas op: met volle vaart rondrennen in een gebied met diepe afgronden kan voor een hond gevaarlijk zijn. Ook kan je hond de kussentjes onder zijn poten bezeren door scherpe randjes in rotspaden en stenen. Daartegen kun je speciale hondenschoentjes kopen. En denk eraan dat in de bergen voldoende drinkwater voor je hond onontbeerlijk is.

Je hond heeft ook vakantie in Frankrijk

Op vakantie in Frankrijk kan je hond het heerlijk naar zijn zin hebben. Het is een land met een grote afwisseling in natuur en landschap, en het is heerlijk om er lekkere wandelingen te maken. In het noorden wijkt het klimaat niet erg af van dat in Nederland, maar hoe zuidelijker je komt, hoe meer zon en hoe warmer het wordt. Trek je de bergen in, dan zit er in het naseizoen al snel vorst in de lucht. Als je ver naar het zuiden afzakt, moet je er rekening mee houden dat de temperatuur flink kan oplopen en dat je hond dat niet gewend is. Misschien houd je er zelf wel van om in de zon te bakken, maar je hond denkt daar heel anders over. Laat je hond nooit in de zon liggen en zorg dat hij altijd kan drinken. Zelfs in de schaduw kan de warmte niet prettig zijn voor je hond. Geef hem de mogelijkheid verkoeling te zoeken. Dan blijft het ook voor je hond een fijne vakantie in Frankrijk.