Met je hond op vakantie in Kroatië

Je hond meenemen op vakantie naar Kroatië, dat kan heel goed. Kroatië is namelijk bezig aan een opmars als favoriet vakantieland. Dat is niet verwonderlijk, want het is een prachtig land met een uitgestrekte kust en een heel gevarieerd landschap. Ook de vakantiehuizen die hier worden aangeboden zijn er in allerlei soorten en maten. De recente geschiedenis heeft het land achter zich gelaten en met veel enthousiasme worden gasten uit het buitenland ontvangen. Honden zijn ook welkom. Dat wordt dus een fijne vakantie met je hond in Kroatië!

Je hond in Kroatië

Kroatië is een prima land om naar toe te gaan met je hond. Je kunt er vrijwel overal goed uit de voeten, zelfs op het strand. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat het er in de zomer flink warm is, zeker aan de kust. Je hond zal dat waarschijnlijk minder waarderen dan jij zelf. Als je er goed op let dat er voldoende verkoeling is voor je hond, komt hij de vakantie wel door. Laat hem in elk geval nooit in de zon liggen, ook niet aan het strand! Zelfs in de schaduw kan het nog te warm voor hem zijn. Een hond kan snel onwel worden van de hitte, en dat kan gevaarlijk zijn. In andere seizoenen is het koeler en veel aangenamer vakantie vieren met je hond.

Een gezonde hond in Kroatië

Op vakantie in Kroatië wil je je hond natuurlijk in topconditie houden. Daarom is het goed om op te letten dat hij geen last krijgt van teken of zandvliegjes. Die brengen infectieziekten over. Ook van gewone muggen kan je hond ziek worden. Een Scalibor-band beschermt je hond tegen ongedierte. En zorg ervoor dat je hond altijd genoeg kan drinken. Zeker als het warm is, heeft hij dat nodig. Let op dat hij het niet te heet krijgt en laat hem zo min mogelijk in de zon zitten. Het is echt nodig hierop te letten, want hij kan er inwendige bloedingen van krijgen. En laat hem nooit in de auto achter, zelfs niet als die in de schaduw staat. De temperatuur in de auto loopt in zeer korte tijd veel te hoog op en dat is levensgevaarlijk. Trek je de bergen in, bescherm dan de kussentjes onder zijn poten tegen beschadiging met speciale hondenschoentjes.

Regels voor de hond in Kroatië

Als je met je hond naar Kroatië op vakantie gaat, moet in zijn dierenpaspoort staan dat hij gezond is en een chip of tatoeage heeft. Ook de geldende regels voor inenting tegen rabiës zijn van toepassing in Kroatië. Pitbulls en kruisingen met dit ras mogen Kroatië niet in. In grotere steden zoals Zagreb moet je de hond op straat en in openbare ruimten aan een korte lijn houden. Dobermanns, American Staffordshire terriërs, bullterriërs, rottweilers, dogs, Duitse en Belgische herders, Japanse gevechtshonden, grote Japanse spitsen, mastiffs, sarplaninacs en kruisingen van deze rassen moeten in openbare ruimten ook een muilkorf dragen.

Reizen met je hond in Kroatië

Ga je met de hond in je vakantie in Kroatië reizen met het openbaar vervoer, dan moet je je aan een paar regels houden. In de trein mag je alleen tweede klas reizen met een hond, en die moet aangelijnd zijn en een muilkorf dragen. Kleine honden mogen voor niks reizen, grotere honden kosten half geld. In de bus geldt de regel van de chauffeur, met andere woorden: er is geen peil op te trekken, behalve dat ook hier de muilkorf aan moet.

Uit eten met je hond in Kroatië

Op vakantie in Kroatië kun je je hond meestal meenemen als je uit gaat eten. Bij restaurants waar honden niet welkom zijn, wordt dat aangegeven. Voor de zekerheid kun je het beter even vragen. Meestal is er keus genoeg aan eetgelegenheden, dus je vindt altijd wel een restaurant waar je hond vriendelijk ontvangen wordt.

Naar het strand of de natuur in met je hond

Kroatië heeft een uitgestrekte kustlijn met prachtige grillige rotskusten afgewisseld met zand- en kiezelstrand. Op drukke toeristische stranden zijn ze niet zo blij met een hond, maar op wat afgelegen kuststroken kun je lekker met je hond de zee in. Alleen op privé-stranden is je hond niet welkom. Trek je de bergen in, dan mag je hond mee, ook als je naar een natuurpark gaat. Officieel moet je de hond aangelijnd houden en eerder genoemde rassen moeten hun muilkorf dragen als er andere mensen in de buurt zijn.