Met je hond op vakantie in Nederland

In Nederland op vakantie gaan met je hond is leuk, en lekker makkelijk. Je weet hoe hondvriendelijk Nederlanders zijn en je hoeft geen eigen voer voor je viervoeter mee te nemen, want overal kun je kopen wat hij gewend is. En lekker weg in eigen land is een aanrader. Er zijn zo veel mooie stukjes van ons land die je vast nog nooit gezien hebt! Er valt veel te ontdekken op vakantie in Nederland, ook met je hond!

Vakantie in Nederland met je hond

Ga je in Nederland op vakantie met je hond, dan hoef je geen speciale actie te ondernemen voor inentingen of preventie tegen infecties. Dat is voor jezelf en voor je hond wel zo prettig. Je weet precies waar je aan toe bent en je kunt ook overal in het land bij een dierenarts terecht als er iets aan de hand is. Taalbarrières zijn er dan ook niet. Fijne vakantie met je hond in Nederland!

Nog zoekende naar een vakantiehuis waarbij de hond welkom is?

Houd je hond gezond in Nederland

Ook tijdens je vakantie in Nederland moet je je hond regelmatig nakijken op teken. Je hond kan er nare infectieziekten van krijgen. Je kunt hem er gemakkelijk tegen beschermen. En ga je zwemmen in zoet water, let dan op dat je hond niet in contact komt blauwalg of -wier. Dat kan ontstaan in meren als het een tijdje warm weer is, en de gifstoffen die het wier uitscheidt zijn gevaarlijk. Je hond kan de giftige stoffen van de blauwalg binnen krijgen door water te drinken, bijvoorbeeld tijdens het zwemmen, en zelfs door zijn natte vacht te likken. Ook mensen worden er ziek van, dus als er blauwalg in het water zit, kun je beter wegwezen.

Hond in de trein, tram en bus in Nederland

In je vakantie is met je hond reizen in het openbaar vervoer heel goed te doen. In de trein, de tram, de bus en de metro mag een kleine hond in een mand of tas gratis mee, en voor grotere honden kun je voor de trein voor 3 euro een dagkaart kopen en gebruik je in het andere vervoer de roze strippenkaart. Heb je een NS- of OV-jaarabonnement, dan mag ook een grote hond gratis mee. In de taxi verschilt het per chauffeur: de ene doet niet moeilijk en de andere vindt het niks. Gewoon vriendelijk vragen dus.

Boek je voor je vakantie met de hond een plekje op een veerboot, dan mag je hond mee als je de vereiste papieren hebt. De hond moet tijdens de overtocht wel in de auto blijven, en op sommige boten in een kennel. In de trein mag je hond mee in daarvoor aangewezen coupes. Hij moet wel aangelijnd blijven. Reserveer je een plaats, zeg er dan bij dat je een hond meeneemt, zodat je een plaats toegewezen krijgt in de juiste coupe. Je betaalt half geld voor je hond als de schofthoogte boven de 40 cm uitkomt, en in de meeste treinen kost de reis hetzelfde als een kinderkaartje. In de bus mag je hond in principe mee, tenzij andere reizigers bezwaar maken. Je betaalt ook in de bus half geld. Omdat het treinennet niet zeer dicht is, is er een vrij behoorlijk uitgebreid bussennet, met snelbussen tussen grotere plaatsen. Ideaal als je je zonder auto wilt verplaatsen op vakantie, ook met je hond.

Uit eten met je hond in Nederland

Nog een voordeel van met je hond op vakantie gaan in Nederland: je mag je hond vrijwel altijd meenemen naar het restaurant. We zijn in ons land zo gewend aan honden dat er bijna geen restaurants zijn die er een probleem van maken. Het is voor de andere gasten wel prettig als de hond rustig blijft. En vraag voor de zekerheid even of je hond mee naar binnen mag. Je kunt natuurlijk ook uit eten in je eigen vakantiehuis. Daar is je hond zeker meer dan welkom.

Naar strand en bos met je hond

Als je in Nederland met je hond vakantie viert in de buurt van de kust, dan zit je gebeiteld, want je mag met je hond op de meeste plaatsen in de zomer na zeven uur ’s avonds het strand op. Tussen september en mei mag dat vrijwel overal de hele dag! En als je naar de Wadden gaat, mag je hond de hele dag op elk strand ravotten. Heerlijk om te draven, ballen te vangen en naar de branding te happen. Als je precies wilt weten waar je wanneer mag komen, kijk dan op strandnederland.nl voor een overzicht. En natuurlijk zijn er verspreid door Nederland prachtige bossen en heidevelden waar je met de hond lekker kunt wandelen. Denk eens aan de Drentse hei, de Veluwe, de bossen in Overijssel, het groene Geuldal, plekjes genoeg om met je hond stevige wandelingen te maken.