Met je hond op vakantie naar Noorwegen

Wil je je hond mee op vakantie nemen naar Noorwegen? Dan moet je vroeg beginnen om allerlei zaken te regelen. Je moet er wel wat voor doen, maar dan heb je ook wat. Een vakantiehuis in ieder geval gemakkelijk te boeken Een prachtig land met een overweldigende natuur, grote gebieden waar je weinig mensen tegenkomt, uitgestrekte bossen, bergachtige streken, fjorden en watervallen, kortom: alles wat je van een vakantie in de natuur verwacht. Het Noorse klimaat is milder dan je denkt: landinwaarts schijnt ’s zomers vaak de zon, terwijl het aan de kust meer regent. Het warme zeewater maakt dat het ’s zomers aangenaam warm kan zijn, zelfs tot boven de dertig graden. In de winter heeft juist het kustgebied weinig neerslag en ligt er oostelijk overal sneeuw. Ideaal voor de wintersport. Fijne vakantie met je hond in Noorwegen!

Een gezonde hond op vakantie in Noorwegen

De reden waarom Noorwegen zulke strenge regels hanteert, is dat er in het land vrijwel geen ziektes voorkomen. Je doet het dus ergens voor! Alleen voor teken moet je opletten, maar dat is overal zo. Je hond kan er infectieziekten van krijgen, dus preventie is verstandig. En de kussentjes onder de poten van je hond kunnen te lijden hebben van scherpe randen aan rotsen en stenen. Daar moet je op letten als je wandelingen in bergachtige streken maakt. Je kunt er speciale schoentjes voor kopen.

Nog zoekende naar een vakantiehuis waarbij de hond welkom is?

Honden welkom in Noorwegen, maar niet allemaal

Wil je met je hond op vakantie naar Noorwegen, dan is het handig om te weten dat niet alle rassen welkom zijn. De pitbull, fila Brazilieira, tosa, dogo Argentino, American Staffordshire terriër en kruisingen van een hond met een wolf (zoals Saarlooswolfhond en Tsjechoslowaakse wolfhond) mogen Noorwegen niet in. Is het niet duidelijk zichtbaar dat je hond niet tot deze rassen of kruisingen behoren, dan moet je dat met de originele stamboom kunnen aantonen.

Uit eten in Noorwegen met je hond

Op vakantie kun je ook met je hond naar een restaurant. In Noorwegen zijn niet alle restaurants even hondvriendelijk, maar de meeste wel. Vraag gewoon waar je welkom bent met je harige viervoeter.

Regels voor de reis met je hond naar Noorwegen

Als je met je hond in Noorwegen op vakantie wilt, gelden er speciale regels voor hondsdolheid. Je hond moet minimaal 5 maanden voor je reis ingeënt zijn. Na de eerste vaccinatie in het vaccinatieschema moet hij opnieuw worden ingeënt zoals de fabrikant van het vaccin aangeeft. Vervolgens moet er een bloedtest worden gedaan waarmee de hoeveelheid antistof wordt bepaald. Dit moet gebeuren tussen 120 dagen na de laatste enting tot het moment dat de vaccinatie verloopt.

Maar let op: voordat je hond tegen rabiës wordt geprikt, moet hij moet gechipt of getatoeëerd worden. Tien dagen voor je reis moet je de hond door de dierenarts laten ontwormen. Alle gegevens over die behandelingen zet je dierenarts in de gezondheidsverklaring in het hondenpaspoort. Binnen een week na aankomst in Noorwegen moet je de ontwormbehandeling herhalen bij een Noorse dierenarts. Bij de grens moet je melden dat je de hond invoert, en dat invoeren kan alleen als hij daarvoor minstens een halfjaar aaneengesloten in EU- of EVA-landen verbleven heeft. Er zijn ook kosten verbonden aan de voorbereidingen. Voor de uitvoerige beschrijving van de voorwaarden kun je licg.nl raadplegen. Reis je vanuit Zweden naar Noorwegen, dan hoeft dat hele circus niet meer, want dat heb je voor Zweden ook al moeten doen.

Op stap met je hond

Als je in de vakantie met je hond het Noorse strand wil bezoeken, zijn er weinig restricties. Behalve op privé-stranden mag je je hond overal wel mee naar toe nemen. Zandstranden vind je eigenlijk vooral in het zuiden van Noorwegen. Noordelijker zijn het voornamelijk rotskusten en fjordenkusten. Verpletterend mooi, maar niet bepaald geschikt voor een duik. Voor lekker uitwaaien kun je landinwaarts ook overal terecht, want Noorwegen is een aaneenschakeling van ansichtkaartlandschappen.