Met je hond op vakantie naar Portugal

Op vakantie wil je graag je hond meenemen, ook als de reis naar Portugal voert. Het is een prachtig land met een rijke geschiedenis en een schitterende natuur, en natuurlijk ook met vele kilometers aan kustlijn. Heerlijk onder de warme zon. Een uitstekende vakantiebestemming, al is het wat lastig om er met je hond te komen. Gelukkig zijn er vakantiewoningen en appartementen te huur waar je hond van harte welkom is. Fijne vakantie met je hond in Portugal!

Je hond mee naar Portugal

Op vakantie met je hond in Portugal, dat klinkt heel aantrekkelijk. Maar is het ook voor je hond vakantie als hij in de zomer meegaat naar een land waar de temperatuur flink oploopt? Je moet erop bedacht zijn dat je hond daar niet aan gewend is. Laat je hond in elk geval niet in de zon liggen en zorg ervoor dat hij altijd kan drinken. En laat je hond nooit in de auto achter, ook niet als er een raampje open staat, want de auto wordt in zeer korte tijd een oven als hij stilstaat. Een hond raakt snel oververhit, veel vlugger dan je denkt. Als je genoeg voorzorgsmaatregelen neemt, kun je het erop wagen, maar het vraagt wel de nodige aandacht.

Nog zoekende naar een vakantiehuis waarbij de hond welkom is?

Een gezonde hond op vakantie in Portugal

Ga je met je hond op vakantie in Portugal, dan moet je erop letten dat hij ziektes kan oplopen van teken en muggen. Daar kun je je hond uitstekend tegen beschermen met een speciaal bestrijdingsmiddel, al dan niet door middel van een Scalibor-halsband. Mocht je hond na de vakantie niet zo kwiek zijn, neem dan het zekere voor het onzekere en ga naar de dierenarts. Als je hond onverhoopt ziek is geworden van een beet of steek, moet je er zo snel mogelijk bij zijn.

Reizen met je hond in het openbaar vervoer in Portugal

Zou je met je hond op vakantie door Portugal willen reizen met het openbaar vervoer, dan heb je een probleem, vooral als je een grotere hond hebt. Die mag namelijk niet mee in de trein en de bus, en zelfs niet in de taxi. Je bent dus aangewezen op je eigen auto of een huurauto. Kleinere honden mogen soms wel mee in een mand of tas, maar het hangt van de chauffeur af of die het toestaat. In de metro in Lissabon en Porto is het geen probleem om je hond mee te nemen, maar dan moet hij wel een muilkorf dragen.

Regels voor je hond in de vakantie

Neem je je hond mee op vakantie naar Portugal, denk er dan aan dat je op doorreis naar je bestemming Frankrijk niet in komt met pitbulls of kruisingen met pitbulls, boerbulls, Engelse en American Staffordshire terriërs, mastiffs en tosa’s. Met rashonden met een door de FCI erkende stamboom van de American Staffordshire terriër (alleen niet als ze bij het Amerikaanse stamboek zijn ingeschreven), rottweilers en tosa’s kun je wel door Frankrijk reizen als je een stamboom kunt laten zien, als je ze aanlijnt en muilkorft op openbare plaatsen en als je zelf minimaal 18 jaar bent, vrij bent van een strafblad en een WA-verzekering hebt. Wil je meer dan vijf honden meenemen op doorreis door Frankrijk, dan heb je een invoervergunning nodig. Voor Portugal zelf gelden geen beperkingen voor bepaalde rassen, maar heb je een hond van een van de genoemde rassen of kruisingen ervan, zorg dan dat je altijd een muilkorf bij je hebt.

Op stap met je hond in de vakantie

Ben je met je hond op vakantie in Portugal, dan is het lekker om af en toe een duik te kunnen nemen in de zee. Tussen mei en september mag je met een hond alleen het drukkere strand op tot 9.00 uur ’s ochtends en in de avond. Zoek je een rustige plek op, dan kun je best met je hond de zee in. Als je zelf aan het strand gaat liggen, zorg dan dat je hond niet in de zon ligt. Hij kan onwel worden van de hitte. Ook moet je zorgen dat hij kan drinken. In sommige parken mag je je hond los laten lopen als er geen mensen in de buurt zijn, anders moet je hem aangelijnd houden. Ga je wandeltochten maken, dan kan je hond altijd mee: in natuurparken is je hond welkom.