Een gezonde hond op vakantie in Spanje

In de vakantie kan je hond infectieziekten oplopen door beten van teken, muggen en zandvliegjes. Een Scalibor-band voorkomt een hoop ellende, dus zorg dat je je hond goed beschermt tegen beten en steken. Nog belangrijker is het dat je de hond uit de zon houdt. Je hond is het Hollandse kwakkelklimaat gewend, en niet de verzengende Spaanse zomerhitte. Zorg dat je hond altijd in de schaduw kan zitten en dat er voldoende drinkwater voorhanden is. Laat hem nooit in de auto zitten, ook niet met een raampje open, want de cabine van een stilstaande auto wordt van binnen bloedheet en je hond wordt er binnen de kortste keren onwel van.

Reizen met je hond in Spanje

Neem je je hond in de auto mee op vakantie in Spanje, dan ben je verplicht hem met een gordel vast te maken of hem in de achterbak achter een hek te houden. In het openbaar vervoer reizen in Spanje is lastig. In sommige treinen mag je hond wel mee, maar dan gelden er ook nog allerlei restricties voor aantallen en de plaats waar hij in de trein moet verblijven. Dat hoeft namelijk niet bij jou in de coupe te zijn. De bus is ook geen optie. Je zult het dus van eigen vervoer moeten hebben.

Nog zoekende naar een vakantiehuis waarbij de hond welkom is?

Uit eten met je hond in Spanje

Wil je in je vakantie in Spanje met je hond naar een restaurant, dan zul je goed moeten zoeken. Officieel zijn honden verboden in restaurants, maar omdat er zo veel toeristen met een hond zijn, kun je hier en daar op coulance hopen. Maar beter is het om zelf allerlei Spaanse heerlijkheden in te slaan en in je eigen vakantiehuis of appartement aan het kokkerellen te gaan. Daar is de keuken namelijk uitstekend op berekend.

Regels voor honden op vakantie in Spanje

Neem je je hond mee op vakantie naar Spanje, ga dan eerst na of het ras wel toegelaten wordt. De pitbull en dogo Argentina komen Spanje niet in. Honden die kenmerken vertonen van aanvals-, waak- en verdedigingshonden mag je wel meenemen naar Spanje, maar ze moeten aangelijnd en gemuilkorfd zijn. En denk eraan dat je onderweg naar Spanje door Frankrijk moet, en daar zijn ze zo nodig nog strenger: je komt Frankrijk niet in met pitbulls of kruisingen met pitbulls, boerbulls, Engelse en American Staffordshire terriërs, mastiffs en tosa’s. Met rashonden met een door de FCI erkende stamboom van de American Staffordshire terriër (alleen niet als ze bij het Amerikaanse stamboek zijn ingeschreven), rottweilers en tosa’s kun je wel door Frankrijk reizen, maar alleen als je een stamboom kunt laten zien, als je ze aanlijnt en muilkorft op openbare plaatsen en als je zelf minimaal 18 jaar bent, vrij bent van een strafblad en een WA-verzekering hebt. Wil je meer dan vijf honden meenemen op doorreis door Frankrijk, dan heb je een invoervergunning nodig.

Op stap met je hond in Spanje

Voor velen hoort het strand bij vakantie. Met je hond ligt dat anders. Zoek je in Spanje een strand dat toegankelijk is voor je hond, dan zul je goed moeten zoeken, vooral in de zomer. De drukke badplaatsen zijn taboe. Op afgelegen stukken strand kun je het beter treffen. Maar bedenk wel dat je je hond er geen plezier mee doet om op het strand te liggen. Een duik is prima, want dat geeft verkoeling, maar wachten tot het baasje of het vrouwtje klaar is met bakken, daar heeft je hond niets aan. Wandelingen maken, bijvoorbeeld in de bergen of in de talloze natuurparken, daar kun je je viervoeter weer wel voor wakker maken.

Stedentrip naar Barcelona met de hond

Of het nu gaat om een museumbezoek, een historisch gebouw bezichtigen, een theaterbezoek, een rustig park, een leuk restaurant of een goede nachtclub, Barcelona heeft echt voor iedere reiziger wel wat te bieden. Maar wat als je een hond hebt en graag je hond wilt meenemen op vakantie naar Spanje of een stedentrip of citytrip naar Barcelona?

De wetten voor vervoer van honden zijn voor de EU landen met ingang van 3 juli 2004 gelijkgesteld. Daarom heeft iedere hond die de grens over gaat vanaf die datum een Europees paspoort nodig en is identificatie door middel van een chip verplicht.

Tot nu toe mocht dat zowel met een duidelijk leesbare tatoeage als met een chip. Per 2 juli 2011 is de tatoeage echter niet meer toegestaan voor reizen binnen de EU, en is de chip dus verplicht! Daarnaast moet je hond tegen rabiës zijn ingeënt. Neem dus maatregelen voordat je je hond meeneemt naar Barcelona.

Als je van plan bent met het openbaar vervoer te reizen moet je ongeacht het ras altijd een muilkorf bij je hebben. Overigens is het vervoer van honden in bussen en metro in de meeste grote steden in Spanje zoals Barcelona niet toegestaan (tenzij het een blindengeleidehond betreft), maar ook andere gebieden geldt meestal een verbod. En dat maakt reizen met een hond in Barcelona een stuk moeilijker. Alles zal dus te voet gedaan moeten worden.

In de trein daarentegen worden honden over het algemeen wel toegelaten, maar de honden moeten bij het reserveren worden aangemeld (vaak mogen er maar een bepaald aantal honden per trein mee en zijn er bepalingen over de manier van vervoer). Het is dus niet mogelijk om ongepland de trein te pakken in Barcelona. Dat is overigens ook van toepassing op de rest van Spanje.

Kies je ervoor om met de auto naar Barcelona te rijden dan is het van belang om te weten dat een hond officieel niet los in de auto mag. Hij mag uiteraard wel op de achterbank maar niet los. Hij moet worden vastgemaakt. In de achterbak met een opvangnet of een hek kan ook maar is duurder in aanschaf en niet echt veilig.

Ik ga op vakantie naar Spanje en neem mee mijn hond!

Want wat is nu een vakantie zonder de trouwe viervoeter? De meeste hondenliefhebbers denken echter dat op vakantie gaan met een hond in Spanje best lastig kan zijn. Op veel van de prachtige stranden mogen de dieren niet, overigens net zoals in Nederland. In het openbaar vervoer wordt het hondenbezitters beslist niet makkelijk gemaakt en officieel zijn honden verboden in restaurants. Dat klinkt redelijk hopeloos, maar niets is minder waar!

In Spanje zijn ontelbaar veel fijne plekken waar men met een hond een heerlijke vakantie kan hebben! Wandelt de hond graag? In het land van de Osborne Sherry-stier wachten de vele natuurgebieden om door snuffelende neuzen ontdekt te worden. Is zwemmen de favoriete vakantiebesteding van de hond? Er zijn voldoende vrijstaande, betaalbare vakantiehuizen te huur aan meertjes of met stukken privéstrand aan de Middellandse Zee. Gezellig met de baas mee uit eten? Ondanks de regels knijpen veel Spaanse restauranteigenaren een oogje toe en laten u genieten van hun lekker Spaanse tapas.

Het valt op dat men in het noorden van Spanje makkelijker over honden lijkt te denken dan in het veel warmere zuiden. De Catalanen hebben met hun Spaanse Pyreneeën en de ruige Costa Brava, zeer veel vakantiemogelijkheden waar huisdieren welkom zijn. Ze beschikken over huisdiervriendelijke campings en vakantieparken in de schitterende natuurgebieden en tel daar bij op de vele vakantiehuizen en appartementen waar uit gekozen kan worden om met een hond te verblijven, en een vakantie lijkt geslaagd. Waar precies in Spanje kan men dan op vakantie met de hond? Het voert te ver om hier alle campings, parken, vakantiehuizen, appartementen en locaties te gaan noemen, op internet kan men eenvoudig met de zoekbegrippen: hond, Spanje en vakantie; duizenden tips krijgen. Voor meer informatie over Spanje kunt u kijken op onze website.

Om de vakantie helemaal een succes te laten zijn, doet men er goed aan de viervoetige huisgenoot met een Scalibor-band te beschermen tegen inheemse infectieziekten en te zorgen dat de auto voorzien is van de in Spanje verplichte hondengordel of hondenrek. Check van te voren of het hondenras toegelaten wordt in Spanje en vooral ook in Frankrijk, immers daar kan men niet omheen.

Een heerlijk ontspannen vakantie, mét hond gewenst!