Met je hond op vakantie naar Zweden

Naar Zweden op vakantie met je hond, dat kan prima. Je moet een paar zaken regelen en daar moet je een maand of vijf van tevoren mee beginnen, maar het is beslist de moeite waard. Zweden heeft veel te bieden, vooral grote stukken ongerepte natuur. Het klimaat is veel zachter dan je zou denken: ’s zomers wordt het er rond de 25 graden en is het meestal zonnig. Het is een schitterend land waar je hond van harte welkom is. Kortom: neem tijdig de juiste maatregelen en ga lekker met je hond op vakantie naar Zweden!

Een gezonde hond op vakantie in Zweden

Als je hond voor je vakantie naar Zweden zo onder handen is genomen, hoef je voor ziektes niet direct te vrezen. Alleen voor teken moet je nog opletten, maar dat geldt in veel meer landen. Beschermen en regelmatig controleren dus, anders kan je hond nare infectieziektes oplopen.

Nog zoekende naar een vakantiehuis waarbij de hond welkom is?

Met je hond in het openbare vervoer in Zweden

Reis je in je vakantie met je hond in de trein, dan mag je alleen in speciale coupés zitten waar honden toegestaan zijn. Je betaalt half geld. Voor bussen is er geen vaste regel, je moet aan de chauffeur vragen wat er mogelijk is. Boek je voor je vakantie een plaats op een veerboot, dan mag je hond mee als je de vereiste papieren hebt. De hond moet tijdens de overtocht wel in de auto blijven, en op sommige boten in een kennel. Steek je de oresundbrug over vanuit Denemarken, dan moet je de hond melden bij de douane, en wees niet verbaasd als ze het paspoort van de hond uitvoeriger bestuderen dan dat van jezelf!

Uit eten in Zweden: zonder hond!

Wat je in de vakantie met je hond in Zweden wel een beetje zal tegenvallen, is dat je hond niet mee naar binnen mag in een restaurant. Als je op het terras gaat zitten, is het bij sommige restaurants geen probleem, maar dat moet je wel vragen. Gelukkig is je hondvriendelijke vakantiewoning of appartement volledig ingericht voor het bereiden van de meest uitgebreide maaltijden.

Regels voor de vakantie met je hond

Omdat het land vrijwel geen hondenziektes kent, doen de Zweden er alles aan om die buiten de deur te houden. Wat staat je te doen als je met je hond op vakantie naar Zweden wilt? Je hond moet minimaal 5 maanden voor je reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabi’s). Na de eerste vaccinatie in het vaccinatieschema moet hij opnieuw worden ingeënt. Vervolgens moet er een bloedtest worden gedaan waarmee de hoeveelheid antistof wordt bepaald. Dit moet gebeuren tussen 120 dagen na de laatste enting en het moment dat de vaccinatie verloopt.

Let op: voordat je hond tegen rabi’s wordt geprikt, moet hij moet gechipt of getatoeërd zijn. Heeft je hond een microchip die niet aan de ISO-standaard voldoet, dan kan die in Zweden niet ingelezen worden en moet je zelf afleesapparatuur meenemen. Dit kun je laten checken bij je dierenarts. Tien dagen voor je reis moet je de hond door de dierenarts laten ontwormen. Alle gegevens over die behandelingen zet je dierenarts in de gezondheidsverklaring in het hondenpaspoort. Bij de grens moet je melden dat je de hond invoert, en dat invoeren kan alleen als hij daarvoor minstens een halfjaar aaneengesloten in EU- of EVA-landen verbleven heeft. Er zijn kosten verbonden aan de voorbereidingen. Voor de uitvoerige beschrijving van de voorwaarden kun je www.licg.nl raadplegen. Reis je vanuit Noorwegen naar Zweden, dan is dat hele circus niet meer nodig, want dan heb je al die zaken al voor de reis naar Noorwegen moeten regelen.

Je hond is welkom in Zweden

In Zweden zijn alle hondenrassen welkom, maar agressieve honden komen er niet in. Als je hond zich agressief gedraagt, kan hij in beslag genomen worden. Je mag naar Zweden maximaal vijf honden meenemen.

Met je hond naar strand of bos

In je vakantie kun je met je hond heerlijke wandelingen maken. Langs het strand, bijvoorbeeld, en dat mag vrijwel overal, tenzij het aangegeven is. In het bos moet je soms oppassen. Er zijn bossen waar je hond tussen maart en augustus niet los mag lopen. Doet hij dat toch en je wordt gesnapt, dan kun je op een flinke boete rekenen, omdat je dan wordt beschuldigd van ongeoorloofd jagen en daar houden ze in Zweden niet van.