Ga goed voorbereid op vakantie!

vakantie checklistIn alle drukte van vandaag de dag zal het jou ook wel eens overkomen zijn. Kom je op je vakantie bestemming aan en dan denk je, HOE is het mogelijk dat ik dat ben vergeten? Ja, soms vergeet je de domste dingen die je o zo kan missen.

Er zijn natuurlijk ook belangrijkere dingen, wat denk je bijvoorbeeld van je telefoonoplader? Dan ben je opeens niet meer bereikbaar… Net als je een heel eind van huis bent opeens geen contact meer met het thuisfront en je vrienden. Maak daarom een persoonlijke checklist wat jij mee moet nemen, zodat je bij vertrek alles bij je hebt!


Persoonlijke verzorging

Haarbenodigdheden

Eigenlijk voor elke vakantie is het een onderdeel wat je niet snel zal vergeten. Toch benoemen we dat je de haarbenodigdheden niet moet vergeten als je op vakantie gaat. Voor vrouwen valt hierbij te denken aan bijvoorbeeld; borstel en / of kam, haarverstevigers. Bij mannen is het vaak beperkt tot een kam met haarversteviger.

Mondverzorging

Een onaangename geur verspreiden omdat je ademt, dat is zeker met het uitgaan geen goed idee. Als je, ook tijdens je vakantie, goed voor de dag wil komen zorg er dan voor dat je ten minste een tandenborstel en tandpasta hebt ingepakt. Mocht je vaker last hebben van een onaangename geur en / of smaak in je mond dan kan een rol pepermunt of kauwgom ook een uitweg bieden.

Verfrissing

Jezelf tijdens de reis of op bestemming verfrissen, zodat je bijvoorbeeld niet plakkerig blijft. Met name op zonnige bestemmingen kan het verstandig zijn om verzorgingsdoekjes mee te nemen, zodat je bijvoorbeeld je gezicht op kan frissen. Maar naast opfrissen is jezelf fris houden ook erg belangrijk. Denk daarom ook aan je shampoo, deodorant, scheerbenodigdheden en parfum.

Zonbescherming

Tegenwoordig kennen veel vakanties een zonnig tintje. Daarom is het erg belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen de zon. Denk hierbij niet alleen aan zonnebrandcrème, maar bijvoorbeeld ook aan; zonnebril, zonnehoed, langere (maar luchtige) kleding. En ga niet hele dagen in de zon zitten, zoals bekend kan bij langdurige blootstelling aan de zon in het ergste geval zelfs huidkanker ontstaan. Wees daarom goed voorbereid en handel tijdig!

↑ Naar boven ↑


Persoonlijke zaken

Paspoort / ID kaart

Wanneer je op vakantie gaat dan moet je er altijd zeker van zijn dat je jezelf kan identificeren. Hierbij is het van groot belang welke eisen er aan de identificatie worden gesteld. Gelukkig is binnen Europa je ID kaart geldig, echter, mocht je buiten Europa reizen dan zul je tijdig een paspoort aan moeten vragen. Ook wanneer je met de auto weg gaat is het belangrijk dat je deze documenten bij je hebt. Vergeet daarnaast je zorgpas niet.

Vervoersbewijs

Ga je vliegen of met de bus op vakantie? Zorg dan dat je een ticket of de bevestigingsemail bij je hebt. Dit is in veel gevallen handig, maar soms ook een vereiste. Om een negatief voorbeeld te geven; Ryanair brengt 5 euro per vliegticket in rekening wanneer zij je ticket uit moeten printen. Er wordt van je verwacht dat je zelf je vliegticket uitprint. Wees dus goed op de hoogte wat er van je verwacht wordt door de vervoerder.

Verzekering

Regel voor je op vakantie gaat je verzekeringen. Denk hierbij aan een tijdelijke of doorlopende reisverzekering, of bijvoorbeeld een annuleringsverzekering. Een reisverzekering afsluiten is zo gedaan, je kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij de ANWB. Wanneer je meerdere malen per jaar op vakantie gaat dan is het zeker aan te raden om over een doorlopende reisverzekering na te denken. Dan ben je normaliter goedkoper uit dan wanneer je een aantal maal per jaar een tijdelijke reisverzekering afsluit.

↑ Naar boven ↑


Bestemming gerelateerd

Taalgids

Ben je iemand die echt de cultuur van een land wil proeven? Dan moet je zeker goed voorbereid op reis gaan. Het is namelijk niets heerlijker als de echte lokale taveernes of restaurants te bezoeken voor een hapje of een drankje. Dan moet je echter wel voorbereid zijn om in een andere taal je verstaanbaar te kunnen maken. Dit omdat de lokale eet- en drankgelegenheden soms niet of gebrekkig Engels spreken. Om de cultuur te kunnen proeven moet je soms iets meer moeite doen, maar het is zeker de moeite waard!

Visum / Toegang tot land

Niet elk land laat elke bezoeker binnen. Hiervoor is soms een visumaanvraag voor nodig. Hierdoor sta je niet alleen in het systeem, maar kan ook je gegevens en bijvoorbeeld je strafblad worden bekeken. Zodoende kan een land een beslissing je toe te laten of je te weigeren omdat je bijvoorbeeld een bedreiging kan vormen. Ga daarom eerst na of de bestemming welke je wilt aandoen, een vrije toegang heeft. Dit moet je al doen alvorens je een vakantie boekt. Mocht je het land persé willen bezoeken dan is het altijd nog een optie om de aanvraag te doen, zodat je het gewenste land kan bezoeken. Een korte opsomming met landen die een visumplicht hebben: China, Cuba, Ghana, India, Indonesië, Kenia, Nigeria, Rusland, Saoedi-Arabië, Suriname, Thailand en Vietnam.

↑ Naar boven ↑


Bestemming gerelateerd

Inentingen

Wanneer je een verre vakantie boekt dan moet je vooraf goed geïnformeerd zijn over het land zelf. Bijvoorbeeld of je ingeent moet zijn tegen diverse ziekten. Hierbij kan je denken aan de ziekten Malaria, Hepatitis en Tuberculose.

Medicijnen

Wanneer je aan een medicatie bent of voor een allergie hebt dan moet je niet vergeten om je medicijnen mee te nemen. Daarnaast moet je ook een voldoende grote hoeveelheid meenemen. Daarnaast zijn bijvoorbeeld aspirines, paracetamol en antibraakmiddelen de moeite waard om mee te nemen. Afhankelijk van de gesteldheid van jou en je medereizigers.

↑ Naar boven ↑


Kleding en schoeisel

Badkleding

Wanneer je naar een zonnige bestemming vliegt moet je niet vergeten om je badkleding in te pakken. Zo kan je in je gewenste badkleding op het strand liggen of het zwembad induiken. Ook voor een hotelovernachting kan het soms zijn fijn zijn om het zwembad in te duiken. Een zwembroek of bikini kan je over het algemeen wel meenemen. Indien gewenst moet je ook niet vergeten een badhanddoek in te pakken. Daarnaast moet je bij een zonvakantie voldoende zonnebrandcrème meenemen.

Luchtige kleding

Wanneer je na het buitenland op vakantie gaat dan is er normaliter sprake van een temperatuur en een klimaat verschil. Houdt er dus rekening mee dan je hierop gekleed moet zijn, of dat je voldoende kleding mee hebt om je op de bestemming op het weer te kunnen kleden.

Ondergoed

Ondergoed en schone sokken. Erg belangrijk om hier voldoende van mee te nemen. Wanneer je een korte broek draagt moet je niet vergeten lage sokken mee te nemen. Als je naar een warme bestemming gaat moet je daarnaast voldoende ondergoed meenemen om je tweemaal op een dag te kunnen verfrissen.

Schoeisel

Schoenen heb je altijd aan, maar soms is het ook fijn als je slippers of sandalen mee hebt. Zo hoef je niet met zwetende voeten rond te lopen als je naar een zonnige bestemming gaat. Ben je van plan te wandelen? Neem dan wandelschoenen mee.

Warme Kleding

Ga je op vakantie dan moet je altijd een trui of vest mee nemen. Het kan namelijk altijd koel of zelf koud worden. Denk hierbij een vestje die je in de avond draagt als je nog even gezellig op een terrasje gaat zitten.

↑ Naar boven ↑