Rethymnon Kreta is zowel een streek als een stad die ligt in het centrum van het eiland Kreta zelf. De stad is de hoofdstad van de gelijknamige streek Rethymnon Kreta, en heeft zo een veertig duizend inwoners. Het is niet de grootste stad en heeft nooit uit kunnen groeien tot een stad als Chania.

Toch is Rethymnon Kreta groot genoeg om in het verleden een eigen munt uit te brengen, wat toch wel een status symbool was. Rethymnon is een stad die een beetje lijkt op Chania omdat het een prachtige haven heeft. Het is ook een hele oude stad die al dateert uit het minoïsche tijdperk. Voor die informatie zie de hoofdpagina. De stad wordt gekenmerkt door vele Venetiaanse bouwstijlen en ook zijn er nog sporen terug te vinden van Turkse overheersing waardoor het er soms een beetje oosters uit kan zien. In de streek Rethymnon is hard gevochten tegen de Turkse overheersing in die tijd.

Toeristen en cultuurzoekers

Wat u ook zoekt in Rethymnon Kreta, alles kan hier samen. De stad heeft zoals gezegd zo een rijke cultuur dat je niet genoeg hoeft te krijgen van deze stad. De vele bouwstijlen vervelen niet, en de karakteristiek die de oude stad meegeeft blijft boeien. Rethymnon is ook zeer geschikt voor uitgaan.

Het avondleven is echt iets om van te genieten. Het uitgaansleven is zo bruisend omdat de campus van een van de grote universiteiten van Kreta gevestigd is op Rethymnon Kreta. Daardoor is er veel volk op de been in de avond om lekker gezellig een restaurantje te pakken en daarna wat in de stad te gaan drinken.

De streek

De streek Rethymnon is vooral heel erg cultureel. Het noorden is het beste voor zonneliefhebbers. Het zuiden is een ruigere kust en daar wordt de natuur ook een stuk wilder. Prachtig om te wandelen. Het landschap is een lust voor het oog. Ook de vele kloosters zorgen voor ten eerste karakteristiek, maar veel belangrijker ten tweede een rijke culturele diepgang. De sterke christelijke cultuur is overal zichtbaar op het eiland, en in het binnenland wordt pas duidelijk hoe belangrijk het is voor de kretenzers.