Een trots wat zich op Kreta bevind is het natuurpark. Hier kan je uren lang achter elkaar lopen en genieten van de natuur. Al tientallen jaren draagt de Samaria kloof de titel van Nationaal Natuurpark. Niet alleen natuur, maar ook cultuur is hier te bewonderen. Zo kom je onderweg enkele kapelletjes tegen welke gebouwd zijn in de Byzantijnse stijl. Maar ook de ruïnes van het dorpje Samaria welke de kloof moesten verlaten enkele jaren nadat de kloof een Nationaal park was geworden. Kortom, niet enkel een mooie en indrukwekkende natuur, maar ook een culturele trekpleister met een historie.

Lengte

De kloof is onder anderen heel erg bekent geworden door haar lengte. Met ruim 20 kilometer lang is deze kloof de langste kloof van heel Europa! Aan het eind van de kloof bevindt zich het plaatje Agia Roumeli, vanaf hier kan je via de boot naar andere plaatsen te gaan, zodat je weer terug kan naar je hotel of appartement. Boten gaan onder anderen naar Chora Sfakion en Paleochora. Het is overigens ook mogelijk om de route tegenovergesteld te lopen, dus dat je begint vanaf de zijde van de badplaats Agia Roumeli aan de tocht door de Samariakloof.

Bezoeken

Je moet weten dat de winters in Griekenland veel regenval kennen. In de winter is deze kloof dus ook niet open, want dan is het verandert in een rivier en is het onbegaanbaar. Maar in de zomer die het mogelijk maakt om een echte zonvakantie op kreta te vieren is de kloof begaanbaar. Half april word de Samariakloof geopend en dan is het mogelijk om tot het einde van September dit Nationaal natuurpark te bezoeken. Het kost maar een paar euro om het park in te komen, dus heb je een vakantie op Kreta geboekt in het zuiden of midden van het eiland dan moet je tijdens je vakantie zeker even de Samaria kloof komen bezoeken voor een onvergetelijke indruk!