Stalis Kreta is een klein vissersdorp op het Griekse eiland Kreta. Het plaatsje wordt in de plaatselijke volksmond vooral als Stalida aangeduid, welke naam men dus voornamelijk op de borden in het stadje tegen zal komen. Ondanks de geringe grootte van nog geen duizend inwoners die woonachtig zijn in het dorpje mag Stalis Kreta zich een waar vakantieoord noemen voor Europeanen uit allerlei windstreken. Jaarlijks trekt het honderden toeristen naar het prachtige strand, het bruisende nachtleven en de centrale ligging bij typische Griekse dorpjes.

Het dorp is gelegen nabij de bekendere plaatsen Chersonissos en Malia. Puur geografisch gezien is het stadje centraal gelegen op het eiland, tegen de noordgrens aan van Kreta. Vanaf het strand heeft men zo de mogelijkheid om andere Griekse eilanden te bekijken. Het dorp beschikt over nog geen duizend inwoners, maar heeft wel een strand, winkels en plein.

De voornaamste inkomstenbron van Stalis Kreta staat gelijk aan die van de meeste steden op het Griekse eiland. Zo leeft het merendeel van de inwoners van het toerisme: velen hebben een winkeltje of andere instelling die voor het toerisme van belang is. Aan de andere kant doen ook veel eilandbewoners aan de visserij. Het vangen en verkopen van zeegerechten geldt in de stad eveneens als een belangrijke inkomstenbron.

Recreatie rondom Sissi

Geroemd wordt Stalis Kreta om zijn bruisende nachtleven. Het is niet te vergelijken met het overvolle vertier dat plaatsvindt in de naburige steden als Chersonissos en Malia, maar het dorp kent zijn opmars sinds de laatste jaren. Van een rustig vissersdorpje tot een dorp waar ’s nachts goed gefeest wordt door voornamelijk Britse, Duitse, Nederlandse en Ierse toeristen.

Het nachtleven vindt vooral plaats in de plaatselijke cafés en restaurants. Die laatste bieden doorgaans typische Griekse gerechten waar men vooraf heerlijk kan genieten van het uitzicht en het bereiden eten. De Griekse keuken neemt ook in Stalis Kreta een prominente plaats in.

Overnachtingen op Kreta

Stalis Kreta is met haar grootte van enkele vierkante kilometers geen grote metropool. Niettemin heeft de bezoeker van het eiland binnen de stadsgrenzen de keuze uit diverse overnachtingsgelegenheid op een prachtige locatie.

Het meest aanwezig op het eiland zijn de te huren appartementen. Men vindt er meer dan vijftig in de omgeving. Vanuit gehuurde appartementen is het vaak maar een paar minuten lopen tot het strand en het centrum met haar uitgaansmogelijkheden. Tevens beschikt men in een appartement vaak over meer privacy en een uitgebreider aanbod dan bijvoorbeeld in een hotelkamer.

Daarnaast biedt de stad ruimte aan bijna dertig verschillende hotels. Deze zijn vaak direct aan het strand gelegen en bieden een schitterend uitzicht op zee en de overige nabij gelegen eilanden van Griekenland. Men profiteert eveneens van services als ontbijt, zwembad, fitnessruimten en andere hotelfaciliteiten.

Tevens zijn er in de omgeving appartementenhotels ofwel aparthotels te vinden. Dit zijn hotels die in plaats van kamers gehele appartementen verhuren met alle service van dien inbegrepen. Men vindt er enkele over het dorp verdeeld en zijn niet allemaal direct aan het strand gelegen, echter wel in de omgeving hiervan.

Vervoer in Stalis

Het vervoer in Stalis Kreta zal voornamelijk gebeuren via buslijnen van het openbaar vervoer. Bussen en taxi’s vervoeren dagelijks vele tientallen toeristen tussen de kleine dorpjes. Via de lijnen komt men ook gemakkelijk uit bij de grotere steden van het eiland. Zo worden steden als Malia en Chersonissos zo sneller bereikt.