Algemene informatie over Texel

Het schiereiland Texel vormt het grootste eiland van de Nederlandse Waddeneilanden en is direct gelegen aan de provincie Noord-Holland, met in het bijzonder de gemeente Den Helder. Het eiland bevindt zich ten westen van Vlieland en vormt ook wat betreft het inwoneraantal van bijna veertienduizend mensen de grootste van deze eilandengroep. Het overgrote deel van het eiland woont in de hoofdplaats Den Burg, een kleinere groep woont in de nabijgelegen dorpen en gehuchten. Het eiland is tevens een gemeente binnen de provincie Noord-Holland.

Eigen dialect

Texel kent binnen de gemeentegrenzen een eigen dialect: het Texels. Dit is een dialect dat nauw verwand is aan de West-Friese dialecten en daardoor wellicht het beste te vergelijken met het Fries dat in Friesland en omstreken gesproken wordt.

Texels gerecht

Het bekendste gerecht van het eiland is wellicht de schapenkaas. Deze kaas werd in de vorige eeuw door de Nederlandse overheid verboden door bijzondere ingrediënten die toegevoegd geworden zouden zijn. Zo zouden onder meer geitenkeutels en gras onderdeel uit hebben gemaakt van het recept.

Inkomsten

De Texelse economie draait voornamelijk door toerisme, landbouw en veeteelt. Op de grote weilanden op het eiland worden verschillend voedselwaar verbouwd. Zo vindt men er bloembollen, granen, aardappelen en suikerbieten verbouwd. Landbouw zou ruim 17% van de beroepsbevolking beslaan, die in 2011 neerkwam op 3500 mensen. Tevens worden er honderden tot duizenden soorten schapen en koeien gehouden door de plaatselijke bevolking.

De Visserij

Een andere activiteit ter bevordering van de economie is nog altijd de visserij. Door de gunstige ligging van het eiland wordt er door de lokale bevolking veel gevist. De haven van Oudeschild ligt aan het einde van de week vaak al vol met enorme vissersboten die honderden kilo’s aan vis hebben binnengehaald. De grote massa aan boten, de Waddenzee en de vangst geeft al snel een imposant beeld.

Overnachting

Ondanks de geringe grootte van het eiland en het aantal inwoners vindt men meer dan veertig verschillende hotels op het eiland waar overnacht kan worden. Naast hotels in of in de buurt van de hoofdplaats Den Burg beschikt ook het iets noordelijker gelegen dorp De Koog over een groot aantal hotels. De meeste hotels op het eiland hebben een drie- of viersterrenwaardering.

Campings

Naast het aantal hotels op Texel vindt men er ook een groot aanbod aan campings en andere manieren van kamperen. Zo beschikt het populaire eiland al snel over een twintigtal campings waar men kan overnachten. Door het kenmerkende landschap zijn de meeste campings gelegen in prachtige natuurgebieden met optimale rust.

Evenementen

Texel zal wat betreft de evenementen vooral bekend zijn en geroemd worden vanwege de Ronde om Texel. Dit is een zeilwedstrijd waar enkel catamaran-boten aan mee kunnen doen. Zij zullen een wedstrijd van ruim honderd kilometer rondom het eiland varen.

Kerstmarkt

Jaarlijks wordt er vlak voor de kerstdagen een speciale kerstmarkt georganiseerd op het eiland. In 2011 zal deze op 17 december plaatsvinden. Op deze markt is altijd veel te doen: van activiteiten voor kinderen tot het nuttigen van een hapje en een drankje tijdens het bekijken van de vele kraampjes en spulletjes.

Nieuwjaarsduik

De bekende nieuwjaarsduik waarvan die van Scheveningen wellicht het bekendste is, wordt ook jaarlijks op Texel gehouden. De nieuwjaarsduik van Texel wordt in het noordelijke plaatsje De Koog georganiseerd.