In feite is Texel een bezienswaardigheid van het gebied op zich. Het eiland beschikt over een groot aantal langgerekte weilanden, honderden soorten vogels, vissen en andere dieren en is het uitzicht zo ver als het oog reikt. Door de vestiging als eiland is het gebied geheel omgeven door water met daarbij gelegen stranden.

Luchtvaart- en Oorlogsmuseum

Het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum bij het Texelse vliegveld wordt als een belangrijke trekpleister gezien op het eiland. Jaarlijks komen honderden bezoekers af op het museum waarin de luchtvaart- en oorlogsgeschiedenis van Nederland centraal staan.

Ecomare Texel

Ecomare vormt op haar beurt een plek waar men heen kan gaan. Dit gebied is een natuurpark waar bezoekers van het centrum allerlei soorten dieren en natuurverschijnselen kan bekijken die plaatsvinden rondom de Waddeneilanden waarbij Texel in het bijzonder. Het bij De Koog gelegen gebied is sinds kort Werelderfgoed en geniet daardoor een bescherme status. Ecomare is eveneens het bezoekerscentrum van het Texelse duingebied.

Overige Bezienswaardigheden

In het oosten van Texel – nabij Oudeschild – bevinden zich een aantal overblijfselen van forten uit de Napoleontische Tijd en de Middeleeuwen. Men kan deze overblijfselen met de Waddenzee op de achtergrond bekijken, bewonderen en fotograferen.

Vuurtoren

Een andere bijzondere bezienswaardigheid op het eiland is ongetwijfeld de grote vuurtoren van Eierland. Deze bijna 35 meter hoge toren bevindt zich in het midden van het eiland en is sinds enkele jaren deels opengesteld voor bezoekers.

Erebegraafplaats

Op de Hoge Berg ligt de Georgische Erebegraafplaats Loladse. Deze begraafplaats ligt tussen de plaatsen Den Burg en Oudeschild en herdenkt de slachtoffers die vielen tijdens de Georgische opstanden van begin 1945. Op de begraafplaatst liggen honderden mensen begraven die omkwamen tijdens die laatste gebeurtenissen.