Ons land kent vijf bewoonde wadden eilanden, ze zijn allemaal betrekkelijk bekend. Maar de grootste, en de enige die in de provincie van noord Holland ligt, dat is Texel kent iedereen wel. Texel is een gemeente op zich en is dus een zelfstandige stad. Het eiland gemeente Texel is een populaire vakantie bestemming voor Nederlanders die even er tussen uit willen en graag genieten van de prachtige natuur en de plaatselijke cultuur. Daarom is het misschien wel dat ze het eiland gemeente Texel de parel van de Wadden eilanden noemen. We nemen hier ook even de gemeente Texel door, wat is er allemaal te beleven en wat houdt de gemeente Texel nou eigenlijk allemaal in petto voor u.

Demografie

In de gemeente Texel is er een populatie van om en nabij de 15000. De meeste mensen wonen in dorpen op het eiland, bijna de helft van de inwoners woont in het belangrijkste dorp van de gemeente Texel namelijk den burg. Er zijn nog wat andere woonplaatsen op het eiland, en een van de meest opmerkelijke is dan nog de koog. Dit is de enige badplaats op het eiland. Op een eiland zou je meer badplaatsen verwachten, maar op gemeente Texel is de koog de enige. Er is hier een heleboel te doen ook vanwege het toerisme dat hier belangrijk is. Er bevinden zich dus hotels, vakantieparken en betrekkelijk veel voorzieningen in het relatief kleine dorp. De badplaats is behoorlijk populair onder toeristen.

Flora en fauna

Het landschap van het eiland gemeente Texel is redelijk gevarieerd. Er is bosrijk terrein maar ook platte land. Er zijn polders aangelegd maar ook zijn er natuurlijk stranden te vinden. Dit is een van de redenen waarom gemeente Texel zo toeristisch is. Het landschap is veelzijdig en dat maakt het aantrekkelijk. Ook de aanleg van fietspaden maakte gemeente Texel ideaal om fietstochten te maken.

Dieren en vogels

De fauna is niet heel gevarieerd, maar er is een grote vogelpopulatie. Het is een waar paradijs voor vogelspotters, en er zijn er honderden soorten te bekennen. De natuur maakt het voor de dieren een goede plek om te zijn en dat geld ook voor de mensen, een gouden combinatie.
Al met al maakt het dat de gemeente Texel een heleboel te bieden heeft.