Een belangrijke verkeersader die zich tegen het eiland aan bevindt is de veerroute tussen Texel en Den Helder op het vasteland. Deze dienst wordt beheerd door de eigen, Texelse veerdienst met de naam TESO. Geregeld is er een veerboot aanwezig die voetgangers, fietsen en andere voertuigen naar de overkant brengt.

Extra veerboot in zomermaanden

In de zomermaanden wordt er een extra veerboot ingezet voor fietsers en voetgangers. Deze vaart echter niet van Den Helder naar Texel, maar van Vlieland naar Texel en vice versa. Ook deze dienst vaart op regelmatige tijden. Het beheer van deze veerdienst ligt in handen van een plaatselijke rederij op het eiland.

Vliegveld

Tevens beschikt het eiland over een internationale luchthaven. Deze wordt echter weinig voor lijnvluchten gebruikt. Tot enige jaren geleden waren er vluchten tussen Schiphol en Texel. Tegenwoordig wordt het vliegveld vooral gebruikt als startplaats voor parachutesprongen. Echt internationale vluchten worden er niet meer gevlogen.

Openbaar vervoer

Wat betreft het openbaar vervoer op het eiland verzorgt vervoersbedrijf Connexxion drie verschillende buslijnen. Lijnen 28, 29 en 827 rijden van Veerhaven Texel tot respectievelijk De Koog en twee keer De Cocksdorp. Die laatste rijdt enkel en alleen in de zomermaanden. De twee hoofdlijnen op eiland worden telkens in één uur afgelegd.