We kennen het allemaal wel, begin van het jaar adverteren en promoten reisbureaus hun vakanties met vroegboekkorting. Nu komt het interessantste, staat deze korting garant voor een goedkopere vakantie dan anderen die later hun vakantie boeken? Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerste de principes binnen de online reisbureaus en de werkwijzen onder de loep leggen.

Van idee naar vakantieaanbod

Wie denkt dat de vakantie aanbieders als Sunweb, Corendon (en vele die hier in het rijtje kunnen staan) hun contacten hebben op gebied van vliegmaatschappijen en vakantieaccommodaties en die pas wanneer jij boekt alles voor je regelt dan heb je het verkeerd. Ten eerste moeten er altijd voor het vakantieseizoen de stoelen in een vliegtuig worden geboekt. Zo koopt Sunweb bijvoorbeeld 20 stoelen in een vliegtuig naar Malta, een wat minder populair vakantie eiland, maar wel zeer bekent wat naam betreft.

Kopen van vliegtuigstoelen, goedkopere vliegtuigstoel is scherpere prijs voor vakantie!

Reisaanbieders, met name de verre reis aanbieders, kopen dus voorafgaande aan het vakantieseizoen hun vliegtuigstoelen. Dit om deze voor een lage prijs te kunnen kopen, omdat er voor de vliegmaatschappij al vroeg zekerheid is over de vlucht. Door de lage prijs van de vliegtickets kan een reisbureau een goedkope, ook wel concurrerende prijs tegenover andere reisbureaus, aanbieden.

Vast aantal vluchten, moeten met winst verkocht worden

De meeste reisbureaus kopen voor een vast aantal stoelen in. Met een autovakantie is hier echter geen sprake van. Maar bij een vliegvakantie moet je dit dus wel in je achterhoofd houden. Dit betekent niet alleen dat je met een groot aantal stoelen in een vliegtuig zit, maar ook dat je deze voor zover als mogelijk aan reserveringen verkocht moeten worden.

Kritisch punt, te weinig verkocht? Prijs omlaag!

Het kan zijn dat de door jou geboekte reis een aantal maanden later goedkoper word aangeboden. Ook als je met vroegboekkorting je vakantie boekt. Dit staat namelijk niet ervoor garant dat je op de goedkoopste manier je vakantie boekt. Maar voor de mensen die het niet kunnen volgen leggen wij het graag aan de hand van een voorbeeld uit!


Voorbeeld

Zonvakantie, Kreta

Aantal vakanties: 400
Geboekte vakanties in maart: 30
De situatie die er nu heerst is een zonvakantie, in de zomer. Hier zijn 400 vakanties voor beschikbaar. Er zijn er echter pas 30 verkocht terwijl het al begin maart is. De vakantie is tijdens de vroegboekkorting dus niet in de smaak gevallen onder jongeren of ze willen de prijs er niet voor neerleggen en gaan bij andere reisaanbieders boeken.

Zonvakantie, Kreta: Reactie reisbureau

Het reisbureau moet op de situatie anticiperen. Het is geen optie, met een verkooppercentage van 7,5% terwijl we al in maart zitten, om de huidige prijs te hanteren. Hierdoor word de vakantie dus goedkoper. Met als uiterste redmiddel een last minute optie. Maar stel je nou eens voor dat de reis met 70 euro per persoon per week goedkoper word. De eerste prijs stel je op 700 euro. Je gaat met je vriend of vriendin naar Kreta toe. Je bent dus 1400 euro kwijt, maar de vroegboekkorting van 50 euro maakt hier 1.350 van. Je bent helemaal weg van de accommodatie en bent blij dat je toch even 50 euro kan besparen op je vakantie. Ondertussen is gaat de maand februari voorbij en gaat het richting eind maart. Je wil nog even kijken naar de aangeboden faciliteiten door de vakantieaccommodatie. Tot je verbazing zie je hier staan dat de vakantie maar 630 euro kost. Je dacht dat jij er meer voor betaald en kijkt het na. En ja hoor, jij hebt i.c.m. 50 euro korting 1350 euro betaald! Dit is toch niet eerlijk? Nu kost de vakantie zonder vroegboekkorting opeens 1260 euro! Zo zijn de feiten wel. Want nu worden de vakanties sneller geboekt. Want wanneer een vakantie niet geboekt word dan gaat er een investering van het bedrijf verloren en dit moet beperkt blijven. Zodoende kan het dus zijn dat je niet altijd goedkoper uit bent met een vroegboekkorting. Dit is overigens sneller bij een minder populaire vakantiebestemming die wat duurder is dan bij een zeer populaire en snel geboekte bestemming, aangezien deze sneller verkocht worden.


Laatste redmiddel, een last minute

Last minute, op het laatste moment nog een vakantie boeken. Eigenlijk een soort van veilingmarkt waar de reisbureaus op het laatste moment nog voor een beperkt verlies van hun vakanties af proberen te komen.

Hoe laag kan een last minute zijn?

Een interessante vraag, waar we graag antwoord op geven. Ten eerste is het belangrijk om te weten om wat voor een reis het gaat. Wanneer het om een hotel gaat waar de kamer los besteld word dan kan dit gedeelte licht omlaag. Het vliegticket is al geboekt, deze prijs kan ook flink dalen. In hoeverre de totaalprijs omlaag gaat is mede afhankelijk van de eigenaar van de vakantieaccommodatie en welke overeenkomst er geldt tussen het reisbureau en de eigenaar. Bij een vaste inkoop is de investering gedaan. Bij losse inkoop kan er op het laatste moment nog een kamer zijn die het bureau voor een lagere prijs kan krijgen. Omdat het vliegticket al op de naam van het reisbureau staat en deze al betaald is dan kan een last minute optie zo oplopen naar enkele tientallen procenten. Zo is een korting van 20-40% zeker haalbaar wanneer je op zoek bent naar een last minute vakantie. Maar afhankelijk van de tijd voor vertrek en de populariteit van de bestemming word de prijs van de last minute gebaseerd. Wij kunnen en zullen dus ook geen uitspraak doen over het eventueel te behalen voordeel welke je tijdens het boeken kan ontvangen.

Kortom, een vroegboekkorting staat niet garant voor een goedkope vakantie. Een last minute korting daarentegen wel. We hopen dat we met dit artikel u kunnen helpen en dat je voordeel met deze mogelijkheden kan bereiken.