Het klinkt erg aantrekkelijk, vroegboekkorting, maar hoe aantrekkelijk is deze karting eigenlijk? Een vraag die menig vakantieganger zich natuurlijk heeft afgevraagd. Met behulp van dit artikel proberen wij een inzicht te geven in vakanties, het boeken en wanneer je het voordeligst op vakantie kan gaan.

De vroegboekingskorting

De vroegboekkorting is een korting welke je bij diverse vakantiewebsites kan benutten. Deze korting wordt vroeg in het seizoen verstrekt. De vakantiebestemmingen zijn dan rond en de eerste mensen kiezen al hun reis uit om deze vervolgens te boeken. Echter, is het boeken op dit moment het voordeligst? Niet in alle gevallen, maar in sommige gevallen wel. Het heeft namelijk te maken met de populariteit van een bestemming.

Prijs kan stijgen en dalen

Neem bijvoorbeeld een bestemming welke voorgaand jaar erg in trek was bij reizigers, de afzet was goed en de bestemming heeft voor komend jaar nog hoge verwachtingen. Op een dergelijke bestemming valt veel winst te behalen door de reisbureaus. Maar wat er komend jaar de bestemming veel minder in trek is? Dan moet een reisbureau hier op anticiperen. Met als gevolg dat een reis goedkoper wordt. De stoelen in het vliegtuig zijn namelijk al gereserveerd, worden deze niet gevuld dan maakt het reisbureau minder winst. Door de reis goedkoper te maken zal deze alleen maar aantrekkelijker worden. Het kan dus zijn dat de reis die je geboekt heb na 2 maanden goedkoper wordt aangeboden door het reisbureau waar je de reis geboekt hebt.

Wanneer een bestemming echter in trek is dan zal de prijs voor de reis invloed van de populariteit ondervinden. De prijs kan zelfs stijgen. Hierdoor wordt de reis die jij voor ogen had opeens een stuk duurder. Maar er komt natuurlijk een ommekeer. Wanneer er nog enkele plekken voor een reis over zijn en de vertrekdatum nadert, dan kunnen deze beter goedkoper verkocht worden dan dat deze plaatsen ongevuld blijven. Dit voordeel is de laatste jaren erg populair geworden en staat ook wel bekend als lastminute korting.

Lastminute korting

Wanneer je een reis op het laatste moment wil boeken dan zijn er tig aanbieders die lastminute kortingen geven. De reden is, zoals reeds genoemd, dat er anders een hotel, een vliegticket of plaats in de bus niet gevuld wordt. Hierdoor is het voor de reisbureaus stukken voordeliger om een reis te goedkoop aan te bieden. Omdat er anders omzet verloren gaat. Zeker voor een bestemming welke dit jaar slecht loopt bij een reisbureau kan de eindprijs vele malen lager zijn als de beginprijs welke in het begin van het vakantieseizoen was vastgesteld. Wat dus betekent dat een vroegboekkorting helemaal niet de ideale korting is om je vakantie mee te boeken. Maar er zitten natuurlijk voor- en nadelen aan de lastminute korting.

Waarom geen lastminute korting gebruiken?

Voor reizigers die graag zekerheid hebben wat de vakantie en bestemming betreft is een lastminute korting niet ideaal. Je weet namelijk niet of je gewenste bestemming goedkoper wordt aangeboden. Daarnaast kan een reis ook volgeboekt zijn. In het ergste geval kan je dus niet meer de reis boeken welke je voor ogen had. Voor mensen die een reis graag van te voren willen plannen en uitstippelen is een lastminute korting dus verre van ideaal. Een rustige voorbereiding van de vakantie kan namelijk ook geld waard zijn. Zo kan je met een gerust hart op vakantie en hoef je niet op het laatste moment je reis nog te regelen.

Waarom wel een lastminute korting gebruiken?

Wanneer je geen specifieke bestemming in je achterhoofd hebt en je bent flexibel ingesteld, dan is een lastminute korting een ideale mogelijkheid om een goedkope vakantie te boeken. Zeker wanneer je nog geen kinderen hebt dan kan je gaan en staan waar je wilt. Je kunt met de lastminute korting een reis boeken die (in sommige gevallen ver) onder de ‘marktprijs’ zitten. Wanneer je eenmaal in het vliegtuig zit dan zie je de medereizigers. Die zelfs met een vroegboekingskorting een stuk meer voor de reis moesten betalen als dat jij moest doen.

Waarom zou je voor een vroegboekingskorting kiezen?

Voor mensen die zekerheid willen over hun reis en daarmee hun verblijf en bestemming vast willen stellen is een vroegboekkorting interessant. Of je hiermee voordeliger uitbent is afhankelijk van de marktwerking, welke de prijs beïnvloed. Je weet van te voren niet of een bestemming dit jaar voldoende afzet krijgt, dus wil je de zekerheid en toch even wat korting meepakken dan is de vroegboekingskorting een interessante optie om te benutten.